Сомелиерски тезгях

Зареждане и хармонизиране на виното със слънчева, земна и лунна енергии – това е ролята на сомелиерския тезгях, като енергиен хармонизатор.


Сомелиерският тезгях е най-веселият от поредицата хармонизатори. За първи път в света се създава такъв инструмент за сомелиера и аксесоар за любителите на виното!

Като художествен мебел-дървопластика, сомелиерският тезгях може да бъде акцент в интериора на дома, ресторанта, винарната или дегустационната зала.

Размерите му са проектирани така, че на минимална площ да се организира всичко необходимо при подготовката на виното за консумация или дегустация. Височината от 92 см създава удобство при използването, а на плота с размери 97,5 х 54 см и две нива, е определено мястото на тирбушона и той е на мястото си. Има място за тапите от отворените бутилки, а така също и за конусовидни декоративни тапи, с които желаните бутилки могат да се затворят/затапят. На плота има определено място още за термометър и виномер, за декантер и за три бутилки вино (тези, които ще се дегустират – примерно бяло, розе и червено). На светлината на свещите, за които също е помислено, може да се наблюдава утайката на виното от бутилката, да не попадне в декантера.

darin_bozhkov-sommelier_counter-4

Всичко така е прецизирано (оптимизирано), че има място и за сервитьорска табла. В основата на тезгяха има малък стeлаж, където се излага виното, което може да се предложи. Практично, нали!? И отговаря на принципа от протобългарската държава Ордос, който гласи:

„За всяко нещо едно място и всяко нещо на мястото си.“

Нов вид мебел – инструмент на сомелиера.

Акцент с художествена стойност в интериора.

Утилитарен дизай и какво още…

Все още археолозите се чудят, каква точно е била ролята на каменните вани в тракийските светилища? В тези каменни корита, свързани чрез издълбани улеи помежду си, виното се е проветрявало и е добивало енергийна стойност в контакта си с кристалната структура на камъка (Земята), изчистено от Луната, озарено и заредено от светлината на Слънцето.

Ето я и идеята – да се въздейства върху виното по начин, аналогичен на този, използван в тракийските светилища, но пренесен в пространството на урбанизираната градска среда.

Да се върнем тогава, при сомелиерския тезгях!

darin_bozhkov-sommelier_counter-5

Мястото на декантера е определено като копанка – утроба, луна, женска същност, издълбана директно върху дебелия 64 мм буков плот и обиколена със седем полускъпоцинни камъка с цветовете на дъгата! (Земната структура).

 

„Динамичният квадрат“ – 7500 години назад във времето, от съкровището при варненския некропол (най-старото обработено злато в света)

Същата форма, същият символ – динамичен квадрат, сувастика или „Тревненска шашарма“

В копанката е гравиран Динамичният квадрат с дясна посока на въртене – сувастика (символ на Слънцето и мъжката същност). От долната страна на плота, по оста на знака, е вграден уникалния млечен планиниски кристал „Багаран“, пазител срещу енергийни въздействия – енергийно замърсяване.

Виното, налято в декантера, освен че отваря ароматите и вкусовите си качества, приема и енергийна стойност. Структурира се под въздействието на енергийното поле, което създава изкопаното дърво, с определена от соларния символ посока на въртене, усилено и защитено от полускъпоценните камъни и кристала „Багаран“.

Помислено е и за виното, което не се декантира. На местата за бутилките с вино върху плота, са гравирани слънчеви спирали, а под тях са вградени кристали „Багаран“.

Слънчеви спирали, Орфически меандър в космическия ритъм три пъти по три.

Тук се хармонизира виното в поставените на плота бутилки. Даже да е направено с много любов, докато стигне до нас, по пътя от складове, транспортни средства и магазини, виното приема влиянието и стреса от стотици хора. (Виж „Тайните послания на водата“ от Масаро Емото).

darin_bozhkov-sommelier_counter-2

Сомелиерският тезгях категорично хармонизира вкуса на виното. Коригира негативни влияния върху него и възвръща слънчевата му, земна и лунна енергии.

Създаден с настроение! С вдъхновение от древността и усещане за съвремие! От художник-дърворезбар, вградил чувсвителността си, чрез ритъма на дървото и чука в ръчно изработените знаци и орнаменти! Жилаво буково дърво – материалът за тезгяси. Конструкция, която дава възможност на дървото да „диша“! Повърностна обработка с екологично чисти масла.

Не ни остава друго, освен да го изпробваме, а тогава идва и веселата част.

Наздраве!

Сомелиерският тезгях беше представен на изложението Винария 2018 в Пловдив и получи наградата за дизайн на експозицията.

Председателят на журито, акад.проф. Сашо Драганов, връчва наградата на уста Дарин Божков.

уста Дарин Божков