OPEN COSCIOUSNESS chair

OPEN COSCIOUSNESS chair

Столът „Отворено съзнание“ е произведение на изкуството с уникален характер, създадено да бъде акцент в пространството на жизнената среда, с изненадваща ергономична линия и не само …

Столът „Отворено съзнание“ се изработва от дъб, орех, естествена кожа, ръчно изковани метални гвоздеи и полускъпоценни камъни.

Използват се класически дърводелски сглобки, подсилени с винтове за дърво. Осигурява се с „приплъзване“ на седалката, с цел осигуряване движението на масивното дърво при линейно свиване и разширение, за да се избегне напукване и изкривяване.

За повърхностната обработка се използват: байц за дърво, патина и естествени масла с твърда вакса.

Дизайн и ергономия

Столът стъпва на три опорни точки. Гърбът е едновременно и заден крак с широчина, гарантираща стабилността на стола.

Седалката се изработва от орех – материал с фина структура, който създава усещане за мекота. Резбова се на ръка с прецизен наклон към облегалката.

Спираловидно навита естествена кожа с дунапрен осигурява опората в лумбалната област на гръбначния стълб. Това не е просто тапицерия, това е форма, която е част от цялото и участва в изграждането на ергономичната линия на Акерблум.

Трите хоризонтални елемента от облегалната осигуряват необходимия наклон на гърба, а дъгата която описват, обхваща гръдния кош на човека и го поддържа странично стабилен.

Детайлите на стола са заоблени за безопасното му използване

При проектирането на стол „Отворено съзнание“ са използвани размери от „Модулора“ на френския арх. Льо Корбюзие, тъй като това са размери, свързани с пропорциите в човешкото тяло и създават отношения на златно сечение, а тялото на човека, като модул ни свързва с Космическия ред и Сакралната геометрия.

OPEN COSCIOUSNESS chair

OPEN COSCIOUSNESS chair

Композиция

Стол „Отворено съзнание“ представлява пространствена интерпретация на един общочовешки символ от древността – „Ипсилонът с двете хасти“ . Той е и символ на рода Дуло, дал на България могъщи канове.

Това определя стола като скулптурна форма със знаков характер, която има самостоятелно звучене и нейното място е акцент в интериора.

Акцент, който, чрез внушението за древност и модерност, може да се впише в пространството на един ултра модерен интериор на принципа на контраста, или мястото му да бъде обособено, както това се прави за една скулптура или за една картина.

Ипсилонът с двете хасти символизира хармонизирането на двата архетипни модела на дуалистичното начало и проявлението им на материално ниво, когато мъжкото и женското начало са равнопоставени, когато Мъдростта и Силата са в хармония – тогава се ражда Красотата.

Това е принципът на Космическото творчество.

Божественият фокус на двата архетипни модела – Синът Божи, слиза на Земята символично по задната колона на стола. Заедно с мъжкото и женското начало на материално ниво – символизирани от предните два крака (двете хасти), Той създава мястото на човека – символизирано от седалката и функцията на стола.

Спираловидната възглавница за опора в лумбалната област е спомен от навитата постелка зад седлото на коня на прарългарите (първите ездачи, управлявали коня със стреме). Когато спиралата се гледа отляво, тя се развива наляво. Когато се гледа отдясно – се развива надясно, а всъщност е една и съща форма. Това може да ни подскаже, как двата архетипа са самостоятелни, а в същото време са едно цяло.

Позитивът и негативът в елементите на облегалката, отново се свързват с двете начала и са основен профил в дървените конструкции на еркерите и стрехите на къщите, построени от тревненски майстори. Орнаментиката на гърба носи познанието на тревненските резбари за динамичния квадрат и двойно усуканата спирала.

Свещена геометрия, космически пропорции, символ на хармонията и не само!!! …

Благодарение на всичко посочено досега, столът „Отворено съзнание“ поражда вибрационно поле. Мощта на това поле се усилва чрез млечeн планински кристал, вграден в скрит канал, обхващащ целия гръбначен стълб на седящия на стола човек. Седем полускъпоценни камъка, отговорящи по цвят и кристална решетка на енергийните центрове в човешкото тяло, филтрират енергията към тях.

Промяна в енергийното поле на човека, резултат от използването на стола-хармонизатор

Промяна в енергийното поле на човека, резултат от използването на стола-хармонизатор

 

Направеният експеримент с аура камера доказва и със съвременни средства, влиянието на полето на стола върху човека. Промяната в цвета на аурата, емоционалното състояние и балансирането на енергийните центрове, определят стол „Отворено Съзнание“ като инструмент за енергийна хармонизация, подобряване на здравословното състояние и преодоляване на стреса.

Канал на космическите енергии за добро здраве и психическо равновесие, създаден с познание от Древността, с вдъхновение и от естествени материали.

 

уста Дарин Божков