Луна и Слънце

Луна и Слънце

Майсторите от тревненската художествена и архитектурна школа използват два символа, които най-често виждаме вградени във вратичките от долапите на старите къщи. Откриваме ги и като елемент от ракли, тавани и входни порти на домове и църкви.

4-5 4-1 8-4

 

 

 

 

Наричат ги “тревненската шашарма”. Представляват гонещи се правоъгълници в квадратна композиция или иначе казано – квадрат, който се “върти”. Когато квадратът се “върти” по посока на часовниковата стрелка, се свързва със Слънцето и архетипа на мъжката същност. Когато се “върти” обратно на часовниковата стрелка, се свързва с Луната и архетипа на женската същност. Заедно двата символа изразяват баланса между женското и мъжкото начало. Символите не са умозрителни, а създават поле на хармония и, както казват в древността:

“Когато Мъдростта (женското начало) и Силата (мъжкото начало) са в хармония, тогава се ражда Красотата (Синът Божи).”

На езика на изкуствознаещите, това са символите “сувастика” (Слънце) и “свастика” (Луна).

img_5030 img_5031

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Същите символи могат да се видят в начина на зидане на каменните стени от три емблематични сгради:

  • Параклиса при голямата базилика в Плиска;
  • Омуртаговия дворец, също в Плиска;
  • Резиденцията на патриарха във Велики Преслав.

1-1 1-3 2-11

 

 

 

 

 

2-4 2-5 2-6

 

 

 

 

 

Виждаме ги и в Непал, а оттам през Цариград до Лондон, но от най-старо време, знакът на Слънцето (в същата форма), изписан със злато върху керамична чиния и наречен от Христо Михайлов и Христо Смоленов – “Динамичният квадрат”, откриваме в най-старото намерено златно съкровище по света – това от варненския некропол, 7500 г.преди Христа.

1

 

Пренасяйки се толкова назад във времето, можем да заключим, че това са знаците на хармонията по нашите земи и то от най-дълбока древност. Българите са ги използвали по същия начин, както в Изтока използват знака “Ин” и “Ян”.

 

И все пак “Тревненската шашарма“ се върти!

 

Уста Дарин

21.12.2016 г.

 

highslide for wordpress