“ТРЕВНЕНСКАТА   КОЛОНА”

ПО ИДЕЯ И ПРОЕКТ НА УСТА ДАРИН БОЖКОВ

ПРОЕКТЪТ Е ФИНАНСИРАН И РЕАЛИЗИРАН ОТ

 “ЦЕНТЪР УСТА ДАРИН” – ГР. ТРЯВНА

Проектът е част от събитията, свързани с честването на 200-годишнината от облога в Даскаловата къща в гр. Трявна, считан за първи български художествен конкурс.

 Откриване_на _Тр.колона

Тревненската колона

От древни времена колоната се използва като паметник на исторически събития.

Чрез “Тревненската колона” ние,  съвременните дърворезбари, оставяйки своя знак върху нея, изразяваме преклонението и почитта си към старите майстори, и към създателите на “слънцата” от Даскаловата къща.

“Тревненската колона” е дървопластика от ствола на 208-годишен дъб с диаметър в основата  1.30 м и височина 2.70 м, израснал в Странджа планина край с. Българи.

Старият дъб – “свидетел” на облога от 1808 г., приема структурата от знаците на днешните дърворезбари като Божествен поток, отбелязвайки прехода между ерата “Риби” към ерата “Водолей”.

Петте стихии, част от житейската философия на дедите ни и част от най-точния календар – този на древните българи, маркират дървопластиката, оставяйки знак за настоящето.

Окото от герба на Тревненската школа продължава да гледа от колоната с надеждата и упованието, че дърворезбата и занапред ще пренася във времето духовни и художествени стойности.

Знака, изработен от всеки дърворезбар, ще бъде заснет на дигитален носител, заедно с предоставена доброволна информация от автора му като: адрес, телефон, GSM, e-mail, и кратко професионално представяне.

Тази памет ще бъде предоставена  заедно с дървопластиката като дарение на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна за новата сбирка “Дърворезба от края на 20-ти и началото на 21-ви век”. Основата й бе положена по инициатива и с изложбата- дарение на проф.Кънчо Цанев и доц.Роберт Цанев, също в чест на 200-годишния юбилей.

“Тревненската колона” е проект, продуциран и финансиран от “Център уста Дарин” в гр. Трявна.

За участие са поканени дърворезбари от цялата страна. Посланието, което отправяме, изграждайки заедно дървопластиката е, че изкуството и българските духовни ценности могат да обединяват хората.

уста Дарин Божков

26 октомври 2008 г.

гр. Трявна