ДОБРЕ ДОШЛИ

В АТЕЛИЕ УСТА ДАРИН

уста Дарин Божков

уста Дарин Божков

Уста Дарин Божков е възпитаник на Тревненската художествена школа и Художествената академия „Николай Павлович“, със специалност дърворезба-художествена обработка на дървото. Той е единственият титулован „уста“ (първомайстор) в България, продължител на род с традиции в строителството и дърворезбата от 1777 г., женен е и има две деца. Член на СБХ.

Резбарско ателие „Уста Дарин“ е създадено през 1991 г..

Основната дейност е производството на приложни и изящни изкуства. То е най-голямото в страната по заета собствена площ, екип от специалисти и продукция. Разполага с две сгради с разгъната площ от 430 кв.м, както и с всички видове дърводелски машини и инструменти, необходими за дейността й.

Ателието проектира и изработва представителни интериори за офиси, частни домове, хотели, църковни иконостаси, решения по художествен път на проблемни архитектурни детайли в интериора и екстериора.

Приоритет в работата са нестандартните решения с висока художествена стойност, което прави изделията уникати. Всички обработки – дърводелска, резбарска, повърхностна и др. се извършват в ателието, което прави производството независимо от външни изпълнители.

През 1992 г. четирима дипломирани художници-дърворезбари направиха облог за майсторство в Трявна и от Гергьовден до Димитровден изработиха порти, които защитиха пред обществеността и гилдията на резбарите. Конкурса спечели Дарин Божков, а гилдията му присъди титлата „уста“, а доайенът на резбарите му опаса червения пояс на първомайсторството.

1992 г. – участие в „Първи мебелен салон“ – София.

1994 г. – уста Дарин участва в конкурс по дървопластика в град Бриенц, Швейцария. И до ден-днешен пластиката му „Зеленият трон“ посреща гостите още на входа на града на швейцарските резбари.

1998 г. – чрез „Ателие уста Дарин“ и колеги, с направата на художествени авторски мебели, пана и иконностас с икона на Св.Климент Охридски, бе представена „Тревненската художествена школа“ в Бостън, САЩ.

1999 г. – уста Дарин Божков с отбор от пет човека представи България на фестивала за снежна пластика в Гринделвалд, Швейцария.

През 2006 г. под егидата на Община Трявна се проведе облог за направата на представителни интериори в Калинчевата къща в град Трявна. Защитата на интериорите се проведе пред обществеността и гилдията на резбарите. Първо място спечели интериорът на уста Дарин – „Тревненският чертог“. Това постижение затвърди титлата му „уста“. За направата на този интериор му бяха присъдени наградите „Жар птица“ от Асоциацията по фън-шуй и холистика и „Аз-ът на българите“ от Прабългарската школа по оцеляване „Багатур“.

2007 г. – участие в обща изложба „Салон на дърворезбата“ – Трявна.

2008 г. – участие в годишната изложба на секция дърворезба на СБХ в град Велико Търново.

2008 г. – участие в обща изложба „Салон на дърворезбата“ – Трявна.

На 26.10.2008 г. се навършиха 200 г. от първия български художествен конкурс – облогът за майсторство в Даскаловата къща в Трявна. По този повод, по идея и проект на уста Дарин, беше изработена „Тревненската колона“. В направата й взеха участие 88 дърворезбари от цялата страна и 12 дърводелци и монтажисти – 200 години след облога 200 ръце на майстори работиха в знак на почит и преклонение към старите майстори и към създателите на „слънцата“ в Даскаловата къща. Проектът е продуциран и финансиран от „Център уста Дарин“.

От 2007 г. уста Дарин работи и върху студийни проекти. По своята същност те са изследователски и имат за цел да пренасят познанието във времето. Такива проекти са „Жезълът“, „Тревненската колона“, „Тревненският чертог“, „Златната богиня“ (Уват, Сибир). Утвърди се практика, тези студии да се изнасят и в галерията на „Център уста Дарин“. На тези срещи се представят произведения на съвременната дървопластика с цел разчупване на представата за дърворезбата, единствено и само като орнаментика от църковните иконостаси.

Най-голям интерес представляват така наречените от нас хармонизатори – жезъл и стол, произведения на изкуството с уникален характер, от естествени материали, изградени на базата на свещената геометрия. Те могат да бъдат акценти във всеки интериор, но това, което ги прави хармонизатори, е способността им да балансират енергийно човека, а с това и да го лекуват.

Чрез пряката си работа и дарителство, уста Дарин участва в процеса на съхраняване ценностите на дърворезбата. Едни от последните му дарения са на Община Трявна – „Тревненската колона“ и ракла, изработена от ст.н.с.к.и.н.проф.Цаньо Иванов.

През април 2009 г. в град Велико Търново се проведе Първото биенале на църковните изкуства, на което уста Дарин бе удостоен с диплом и носител на наградата на Община Велико Търново и, грамота и паметен медал „Паисий Хилендарски“ от Държавната агенция за българите в чужбина, за изработката на иконостаса в църквата „Успение Богородично“ в с.Узунджово.

2010 г. – участие в симпозиум по дървопластика в Бриенц, Швейцария.

2010 г. – участие в изложба от пленер „Балчишка светлина“ и благотворителен търг на произведения на изкуството за набиране на средства за лятна академия за талантливи деца.

2011 г. – участие в международния фестивал на парковата скулптура от дърво в Уват, Русия. Уста Дарин получи наградата за дълбоко философско разкриване на темата и бе приет в семейството на сибирските чудотворци.

До края на 2011 г. художествените решения за интериори са повече от 40. Артестични мебели, тавани, монументално-декоративни пана и пластики, представителни врати, цветни решения и художествено осветление изграждат пространството в синтез с архитектурата.

2012 г. – участие в обща изложба на СБХ на „Шипка“ 6 в гр. София.

До 2013 г. по проекти на уста Дарин, в ателието са изработени иконостасите на църквите в:

 • „Св.Кл.Охридски“ – кв.„Люлин“, София;
 • „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ – кв.Сарафово, Бургас;
 • „Св.Петка“ – село Рудник, Бургаско;
 • „Св.Георги“ – село Иваново, Русенско;
 • „Св.Екатерина“ – Димитровград;
 • „Св.Троица“ – село Горна Мелна, Трънско;
 • 2007 г. – „Успение Богородично“ – с.Узунджово, Хасково;
 • 2011 г. – иконостас за църквата „Св.Григорий“ във ВУЗФ София;
 • 2012 г. – иконостас за параклис „Св.Богородица“ в гр.Котел;
 • 2013 г. – иконостас за църквата „Св.Петка“ в гр.Хасково;
 • голям брой проскинетарии за църкви и параклиси, и домашни иконостаси.Най-мащабното творение на уста Дарин в тази област е иконостасът на църквата „Успение Богородично“ в село Узунджово, Община Хасково. Църквата е стара – от 1500 г. и е с интересна и богата история, както и уникална архитектура. В ателието на уста Дарин е изработен и Владищкия трон, който е дарение на църквата от Международния християнски рицарски орден „Св.Архангел Михаил“.  

През месец март 2015 г. участвахме в малайзийския международен мебелен панаир (http://2015.miff.com.my/media/news-and-featured-articles/33/exhibitor-focus-6/), където представихме стол и жезъл. Те предизвикаха огромен интерес. Представители на малайзийската академия по енергийна медицина споделиха, че това, което те са се опитвали дълги години да създадат, са го видели направено – стола и жезъла са силни енергийни хармонизатори и това се потвърди от снимките с аура камера.

2016 – участие в симпозиум по повод световния ден на дървото – 21 март (WWD 2016) в Катманду, Непал.

2017 – участие в конкурса за дизайн на Академия Риачи във Флоренция – INTERNATIONAL ART&DESIGN COMPETITION 2017. Стол „Отворено съзнание“ е един от победителите в категория професионалисти – второ място при неприсъдено първо.  ( http://www.accademiariaci.info/compfile2017/winners/ )